lauantai 27. helmikuuta 2016

Lontoossa / In London

Vietin tämän vuoden talviloman perheeni kanssa Lontoossa. Olin lukenut etukäteen useasta blogista ja Hesaristakin, että siellä käsityön ystävä löytää kivoja lanka- ja kangaskauppoja. Kauppojen luonnehdinnat olivat jopa hurmoksellisia, joten odotukseni olivat luonnollisesti suuret. Valmistauduin matkaan huolella etukäteen ottamalla selvää kaupoista ja niiden (nettikauppa)valikoimista sekä kyselemällä vinkkejä neuletuttavilta, jotka olivat siellä käyneet.

Kaikki vinkit ja kirjoitukset johtivat askeleeni neljään kauppaan, joita itsekin nyt suosittelen.




Ehdottomasti eniten hehkutettu lankalauppa Loop. Tämä nukkekotimainen lankahullun taivas oli todella tutustumisen arvoinen paikka. Loopin lankavalikoima on laadukas ja suomalaisittain mielenkiintoinen, sillä tarjolla on kattava valikoima lankoja, joita ei maahantuoda Suomeen. Erityisesti Loop tarjoaa amerikkalaisia villalankoja (kuten Brooklyn Tweed ja Quince & co.) ja käsinvärjättyjä semisolid -tyyppisiä merinolankoja (kuten Koigu, Madelinetosh, Malabrigo, The Uncommon Thread), mutta myös paljon muuta. Hypistelin muutamia kertoja Quince & co:n orgaanisesti tuotettua Sparrow -pellavalankaa ja olin jo ostoaikeissakin, mutta sitäkin enemmän minua kiinnosti myynnissä oleva runsas kirjallisuus ja ohjeet. Niitä selatessa ja omia neuleita ideoidessa unohtuivat mielestä hyllyjen lankaihanuudet, muistin oman lankavarastoni ja poistuin kaupasta tyhjin käsin, mutta tyytyväisenä.

Loopin osoite on 15 Camden Passage, Islington, Lontoo, N1 8EA. Lähin metroasema on Angel.




Muutaman korttelin päässä Loopista löytyy Ray Stitch -kangas- ja ompelutarvikekauppa, joka on myös tutustumisen arvoinen ja tyylikkääksi sisustettu. Jos itse olisin lanka- tai kangaskauppias, sisustaisin liiketilani juuri näin. Kaupan myyjättärellä ei kuitenkaan ollut mitään intoa palvella minua, hän vain istui tietokoneellaan näpyttelemässä ja välillä häipyi kaupan uumeniin pitkiksi ajoiksi. Niinpä jätin ihanat kankaat ostamatta ja nappasin ostoskoriini kaksi mielenkiintoista Merchant & Mills -valmiskaavaa, The Strand -takin ja The Trapeze -mekon. Sain huhuilla myyjätärtä aikani, että voisin maksaa ostokset ja jatkaa matkaani. Jaksoi sentään kääräistä ostokseni kauniiseen pakettiin.











I Knit London -lankakaupassa piipahdin kaksi kertaa, sillä hotellimme sijaitsi kulmilla. Kauppiaalla on hauska idea: lankojen, neuletarvikkeiden, lehtien ja kirjojen lisäksi kaupasta löytyy baaritiski ja kutsuva sohva niille, joita langat eivät kiinnosta. Kaupassa on mainio valikoima erilaisia lankoja, joista suurin osa on suomalaiselle neulojalle tuttuja. Kaupan itsevärjätyt I Knit or Dye -langat ovat kuitenkin paikan vetonaula. Niiden hinta tuntui kohtuulliselta ja sävyvalikoima oli suorastaan huima. Yksi harmittava puoli näistä langoissa kuitenkin on: värjäyserät ovat niin pieniä, ettei samansävyisiä vyyhtejä ole juurikaan. Värejä ei numeroida eikä värieriä merkitä. Lanka on siis täysi arvoitus neulojalle.

Ensimmäisellä vierailulla mukaani lähti huumaavan intensiivisen lila vyyhti Howlin' Superwash merinoa (100 g = 450 m). Viimeisenä päivänä tein kauppaan vielä täsmäiskun ja ostin samaa lankaa lisää: kaksi erisävyistä harmaata ja intensiivisen sinisen. Huiveja ainakin näistä tulee, jos ei muuta!



I Knit London -kauppa löytyy Waterloon juna-aseman läheltä osoitteesta 106 Lower Marsh.


Neljäs minulle suositeltu paikka oli Liberty -tavaratalon kangas-, ompelutarvike ja lankaosasto. Erityisesti ompelutarvikkeiden ja kaavojen valikoima tekivät minuun vaikutuksen. Koska tavaratalon sijainti on niin keskeinen ja ostopäätöksen teko vaikeaa suuren valikoiman vuoksi, piipahdin siellä peräti kolme kertaa. Myynnissä oli Merchant & Millsin kaavojen lisäksi heidän ompelutarvikkeita ja niitä ostinkin muutamia. Lisäksi ostin Tilly and The Buttonsin viehättävän Coco -mekkokaavan. Kiersin huolella myös Libertyn Rowan -osastoa, mutten ostanut mitään, kun en osannut päättää.


Libertyn erikoisuus on kuitenkin heidän omat värikkäät ja (kukka)kuviolliset kankaansa, ja pitihän sitä ostaa! Koska en ole tyyliltäni romanttinen, jouduin hieman ponnistelemaan kukkakuosien keskellä. Löysin kuitenkin itselleni juurikin sopivaa, Liberty-kankaaksi ei kovin tyypillistä Speckled Clouds -kuosia.



Libertyn myyjättäret ovat selvästi koulutettu palvelemaan. En ole koskaan nähnyt niin eleganttia tapaa leikata kangasta! Lopuksi kangas pakataan silkkipaperiin ja tyylikkääseen muovikassiin. Asiakkaalla oli palveltu olo!




Libertyn osoite on Regent Street (numeroa ei ilmoiteta) ja lähin metropysäkki on Oxford Circus.


Lontoo on todella kiinnostava ostoskaupunki käsityötä harrastavalle, vaikka hintataso onkin kallis punnan korkean kurssin vuoksi. Monta mielenkiintoista kauppaa jäi käymättä, mutta ehkä vielä joskus tulee mahdollisuus käydä niissäkin. Näihin neljään on ainakin päästävä uudelleen!



I apologize, but I write this time only in Finnish. I'm just writing my visit in London.

4 kommenttia:

  1. Ooh, ihanat ostokset! Langat huutavat minun silmissäni kaksiväriseksi patenttineuleeksi Steppen tyyliin, patenttiherännäinen kun olen. :

    Ray Stitch -kaupasta minulla on vähän sama kokemus. Tosin viimeksi siellä käydessäni kellarikerrokseen muilutettu myyjä jutteli kanssani pitkään Vallilan kankaista, joita heillä oli myynnissä. Mutta yläkerran väellä oli tärkeämpiä puuhia kuin kiruhtaa myymään minulle ihania pellavia, japanilaisia printtejä tai Lotta Jansdotterin kankaita, joita pitkään hipelöin. Mutta kyllä se vaan on ihana kauppa, minäkin tahdon takaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei, niin tietenkin! Merino vaan voi olla hivenen liukasta kaksivärisiin patentteihin, justiin luin tänään yhdestä blogista tämän kokemuksen.

      Multa meni ohi se, että ray Stitchissä olisi ollut toinen kerros. Ensimmäisessä riitti ihasteltavaa tarpeeksi...

      Poista
  2. Hmm, en tiedä, miksi liukkaus haittaisi patentissa, mutta kannattaa kokeilla, miltä omasta mielestä tuntuu. Mä olen tehnyt hiljattain pari Stephenin mössykkää, ja heti alkuvaikeuksista päästyäni olin ihan myyty. Tekniikkahan on ihan älyttömän helppo mutta ohjeissa ja jopa Nancy Merchantin Craftsy-kurssilla jätetään olennaisuuksia kertomatta, ja siksi minulla ja monella muullakin, blogipostausten perusteella, on tökkinyt aluksi. Yritän saada tekeleet pian blogiin.

    No mun viime visiitistä Ray Stitchiin on jo jokunen vuosi, joten onhan tilat saattaneet muuttuakin. Mutta silloin kaupan takaosasta johti alas kellarikerrokseen kapoiset ja mutkaiset portaat. Siellä oli sisustuskankaita.

    VastaaPoista
  3. Loop ja I Knit oli kivoja kauppoja mutta LIberty jäi jostain syystä käymättä.
    Mukavan raportin kirjoitit, maltilliset ostokset.

    VastaaPoista